Je bekijkt nu Controleer je banden

Controleer je banden

Vervang ongeveer iedere vijf jaar de banden van je aanhanger. Qua veiligheid voor jezelf, andere weggebruikers en natuurlijk voor de aanhangwagen met lading is dat geen overbodige luxe. Elke band slijt en verliest dus profieldiepte. Minder profiel betekent een slechtere afvoer van water. Dat kan uiteindelijk leiden tot aquaplaning, maar ook tot een klapband.

De banden van je aanhanger zijn de enige onderdelen die in direct contact staan met het wegdek. Dat verklaart ook waarom de staat van de band in grote mate de grip en wegligging van de aanhangwagen bepaalt. Check daarom de profieldiepte en andere vormen van slijtage aan het oppervlak, zoals mogelijke scheurtjes of onregelmatigheden.

Hoe controleer je hoe oud je band is?

Je kan dit zelf controleren op de zijkant van je band via het DOT getal, Department of Transportation (DOT). De laatste 3 of 4 cijfers geven de productiedatum aan. De eerste 2 cijfers geven de week aan waarin de band is geproduceerd en de laatste 2 (of één cijfer als de band voor 2010 is geproduceerd) geven het productiejaar aan. Bijvoorbeeld: als een band geproduceerd is in week 1 van 2017 dan eindigt de DOT code van deze band een 4 cijferige code – 0117.

Of bijvoorbeeld: 2310 is de 23ste week van 2010.

Hoe hard mag je rijden?

De maximumsnelheid met een aanhanger is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Onder de 3500 kilo mag je op snelwegen 90 km p/u rijden. Wanneer het gewicht hoger is dan 3500 kilo, dan is de maximale snelheid 80 km p/u. Buiten Nederland gelden echter weer andere regels, dus controleer dit even van te voren.

Welke aanhangwagen mag je trekken?

Voor het trekken van een aanhanger heb je een rijbewijs B, BE of B+ nodig. Dit hangt af van de toegestane massa. Met rijbewijs B mag je een combinatie besturen waarvan het leeggewicht plus laadvermogen (de op het kentekenbewijs vermelde maximum toelaatbare massa) van auto en aanhanger opgeteld niet boven de 3500 kg uitkomt. Met een rijbewijs B+ mag je iedere aanhanger trekken, met een maximaal gewicht van 4250 kilo. Tot slot mag je met een rijbewijs BE een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo.